2014 június 4. Szerda, 17:48

Előzmények

Előzmények                   

2007. év októberében az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által szervezett Technológiai Platform konferencián 100-nál több érdeklődő vállalkozás és szervezet jelent meg, amelyek 52 %-a jelezte érdeklődését a „szoftver és szolgáltatások”, 44%-a pedig az „informatikai biztonság” témakör iránt. Ezt követően a BME Informatikai Központ mutatott fel olyan világos, határozott és egyben nyitott koncepciót a Szoftver és Szolgáltatások NTP megalakítására, amelyik integrálni tudott további szakmai csoportokat – így a biztonság és a szoftverminőség csoportokat – is. Végül 56 vállalkozás, 6 oktatási, illetve akadémiai intézmény, 7 egyéb szervezet, és három szabályozó szerepű igazgatási intézmény csatlakozó nyilatkozatával, továbbá 7 támogató nyilatkozattal (köztük a NESSI Európai Technológiai Platform felügyelő bizottsága elnökének támogató levelével) nyújtott be pályázatot a BME IK az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Nemzeti Technológiai Platformok támogatása című pályázatára.

A Platform alakulásának előkészítése során a csatlakozók elhatározták, hogy a pályázatban megfogalmazott célokat attól függetlenül el akarják érni, hogy a pályázat kap-e támogatást, vagy sem. Ennek megfelelően a Platform 2007. novemberében megkezdte működését.
 
2008 novemberében az NKTH Nemzeti Technológiai Platformok támogatása című pályázat 2. fordulójában a Platform 35.829.000.- Ft támogatásban részesült.

 
A Platform profiljához legközelebb álló Európai Technológiai Platform a NESSI (Networked European Software and Services Initiative). A NESSI mintegy 300 taggal, 22 partnerrel (meghatározó szerepű, a koordinációban is közreműködő szervezetek) működik. Tagsága mintegy 1,7 millió foglalkoztatottat, és 490 milliárd EUR éves árbevételt képvisel. Közvetlenül megalakulása után a Platform felvette a kapcsolatot a NESSI-vel, és annak hozzájárulásával a NESSI-Hungary nevet választotta.